DR. HELMECZI ANDRÁS

CÉGES ÉS MUNKAJOG

Amikor a Humán Stratégia jogi megoldásait ajánljuk, akkor foglalkoztatáshoz köthető, rendszerben való gondolkodásról beszélünk. Ennek a jól mérhető célja pedig minden esetben az, hogy cége erőforrásokat takarítson meg és hatékonyabban működjön.

Vannak emberek, akik nem beletanulnak, hanem egyenesen beleszületnek a szakmájukba. Valahogy így történt ez Dr. Helmeczi Andrással is, akinek a szülei is a jogi pályán dolgoztak. Édesanyja bíró, édesapja ügyvéd volt, ő pedig már általános iskolás korában eldöntötte, hogy követni akarja a példájukat. Olyan komoly volt benne az elhatározás, hogy már a gimnáziumot is azon szempontok alapján választotta ki, hogy honnan van a legjobb esélye felvételt nyerni a jogi egyetemre.

Miskolcon szerzett diplomát, és azt már a tanulmányai alatt határozottan tudta, hogy nem bíróként, nem ügyészként, nem is közigazgatásban, hanem ügyvédként szeretné gyakorolni a hivatását. Tetszett neki, hogy emberek problémáira keresse a megoldásokat egy meghatározott szempontrendszer, nevezetesen a jog mentén. Az viszont csak később körvonalazódott benne, hogy nem a büntetőjog, hanem a polgári és gazdasági jog lesz az ő területe. Ehhez volt igazán érzéke és küldetéstudata.

Az elmúlt húsz évben más megbízások mellett céges jogászként szerzett jelentős szakértői tapasztalatot. Tulajdonképpen a kezdetektől részt vett egy mostanra tízmilliárdos nagyságrendű éves árbevétellel rendelkező HR-szolgáltató vállalkozás felépítésében, amely az ezredfordulón a nulláról indult. Büszke rá, hogy két évtized alatt és sok ezer munkavállaló kapcsán mindössze néhány munkajogi perre került sor. Ez is mutatja, hogy nem mindig és minden esetben a jognak kell lennie a megoldásnak.

Dr. Helmeczi András személetmódot képvisel. Húszéves tapasztalata alapján megtanulta, hogy hosszú távon csak azok a cégek képesek kiegyensúlyozottak és fejlődőképesek maradni, amelyek értéket látnak a munkavállalókban, és e szerint is ápolják a kapcsolataikat velük. Elképzelhető, hogy rövidtávon más lenne a jövedelmezőbb, de hosszú távon a sikerhez vezető út mindig az, ha a cég és a munkavállaló közösen éri el a céljait. Az ő meglátása szerint a jognak ebben kell segítenie.

Ezért is téves megközelítés, amikor egy cég azt mondja: „kell egy jó munkajogász!” Mert jöhet valaki, aki betéve ismeri az utolsó paragrafust is, de a cég és a munkavállalók kapcsolata az esetek többségében sokkal érzékenyebb annál, minthogy az elefántcsonttoronyból, pusztán a jog erejével lenne érdemes kezelni. Dr. Helmeczi András nemcsak tapasztalt munkajogász, hanem olyasvalaki, aki képes rendszerben gondolkodva alkalmazni a tudását, és látja, hogy a megoldás elképzelhető emberi, gazdasági, szociális szempontok szerint is.

Több mint tíz éve oktatóként is átadja tudását a jövő közgazdászainak és gazdasági szakembereinek, hiszen a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán egyetemi adjunktus. A hallgatóit arra ösztönözi, hogy mindig hosszú távban gondolkodjanak, és mi is ezt javasoljuk a hozzánk forduló cégeknek. Ebben az esetben biztosan megtaláljuk a mindenkinek kielégítő megoldásokat.

SZAKTERÜLET

CÉGES ÉS MUNKAJOG

ÍRJON NEKÜNK!

ÍRJON NEKÜNK!

Ha Önt is érdeklik szakértői megoldásaink, töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat!